Profil

Imię i naziwsko

dr inż. Krzysztof Bryła

Telefon:  12 662 63 30                                            

Pokój nr: 35A                                            

Mail: krzysztof.bryla@up.krakow.pl

 

Działalność naukowa:

Obszar badań obejmuje zagadnienia związane ze stopami magnezu przerabianymi metodami silnych odkształceń plastycznych z przeznaczeniem dla przemysłu transportowego oraz na bioabsorbowalne implanty. Autor ponad 40 publikacji, w tym kilkunastu z tzw. listy A. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Mikroskopii oraz European Microscopy Society. Recenzent czasopism naukowych: The Philosophical Review, Journal of Materials Engineering and Performance, Surface Review, Acta Metallurgica Slovaca, Archives of Metallurgy and Materials. Recenzent projektów NCN.

Od 2015 roku współpracuje z AIT Austrian Institute of Technology GmbH, gdzie rok rocznie uczestniczy w stażach i bierze udział w projektach naukowych. Od 2016 współpracuje z Kyushu University, Fukuoka w Japonii.

Współautor patentu nr P.408807 (2014).

Wybrane publikacje:

  1. K. Bryła, M. Krystian, J. Horky, B. Mingler, K. Mroczka, P. Kurtyka, L. Lityńska-Dobrzyńska, Material Science and Engineering A 737 (2018) 318–327.
  2. K. Bryła, J. Morgiel, M. Faryna, K. Edalati, Z. Horita, Materials Letters 212 (2018).
  3. M. Krystian, K. Bryła, J. Horky, B. Mingler, w:, IOP Conf. Ser. Mater. Sci. Eng., 2017.
  4. Krystian M., Bryła K., Horky J., Mingler B., European Cells and Materials. - 2016, Vol. 32, suppl. 6, 4.
  5. Bryła K., Drobnoziarniste stopy magnezu otrzymywane metodą ECAP, w: Polska metalurgia w latach 2011-2014, Wydawnictwo Naukowe "AKAPIT", 2014, 823-836.
  6. Bryła K., Dutkiewicz J., Rokhlin L.L., Lityńska-Dobrzyńska L., Mroczka K., Kurtyka P., Archives of Metallurgy and Materials, vol. 58, Issue 2, 2013, 481-487.
  7. Bryła K., Dutkiewicz J., Lityńska-Dobrzyńska L., Rokhlin L.L., P. Kurtyka, Archives of Metallurgy and Materials, vol. 57, Issue 3, 2012, 711-717.
Realizacja: Internet Arts
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem